Deník vděčnosti

Majitelka firmy Jilly Lenau Kamila Černá vášnivě miluje cestování a své cesty odhaduje na 35 navštívených zemí. Nejvíce se jí líbilo na Borneu, v Equádoru a letos má úžasné čerstvé zážitky z Ugandy a Rwandy.

A co jí to přináší za přidanou hodnotu mimo nevšedních zážitků?

Ve výše zmíněných zemích potkala nejen malebnou přírodu, ale také neskutečně zajímavé a srdečné lidi. Návštěva u nich byla pohlazením pro duši! 

 

kamca_rwanda

Kamila ve Rwandě

 

Velice silný zážitek, ale ne jen pozitivní, spíše plný kontrastů a často jen pro opravdu silné nátury, si zase přivezla z Indie. A i taková návštěva jí předala mnoho hodnotného - především pocit vděčnosti. Za to, že žijeme v takové zemi, v jaké žijeme, ve střední Evropě, v komfortu a dostatku. Že ve srovnání se světem venku jsou naše každodenní problémy mnohdy malicherné.

 

Uvědomujeme si vůbec, jaké štěstí máme?

 

Skvělým nástrojem, jakým si můžeme pustit do života více vděčnosti, je vést si její deník. Ano, deník vděčnosti. Každý den, ráno nebo večer, jak každému vyhovuje, si zapsat jednu či více věcí, za kterou jsme ve svém životě vděční. Pokud nevíme, můžeme začít takovými zdánlivými samozřejmostmi, jako jsou zdravé ruce, nohy či oči. Když nebudeme vše, co máme, brát jako samozřejmé, a budeme za to vděční, náš život se projasní. Nemusí to být zpočátku jednoduché, ale zkusme vydržet. 

Založme si speciální sešítek (či si jen připíchněme třeba na lednici list papíru) a zkusme si denně najít dvě minuty na zaznamenání toho, za co jsme ten den vděční nebo co příjemného se nám stalo. A vydržme alespoň měsíc. Výzkumy ukázaly, že nový návyk se buduje minimálně 21 dní. Po měsíci už bychom tak mohli vnímat první výsledky.

A koho bude bavit s námi pracovat na svém šťastnějším bytí, ten u nás najde každý další měsíc nový pracovní list a inspiraci.

 

Tak začněme hned teď a pusťme si do života štěstí a spokojenost! 

 

Níže pod odkazem najdete pracovní list na červenec a vůbec nevadí, jestli jste na tento dokument narazili pátého nebo osmnáctého - nečekejme na pondělí, ani na prvního, ani na Nový rok - zkrátka začněme hned dnes a třeba si postupně doplňme si předchozí dny.

Deník si můžeme vést také společně se svými dětmi, což velmi doporučujeme, protože v nich tak již od brzkého věku můžeme pěstovat pocit, že dobré věci v životě nejsou samozřejmé, a také vás určitě mile překvapí svou bujnou fantazií a postřehy.

Na Pinterestu najdete pod pojmem gratitude list mnoho inspirace, jak si zapisovat krásné okamžiky. V češtině si více o deníku vděčnosti přečtěte třeba zde.

 

A možná se vám jednoduše zalíbí právě ten náš koncept!

 

Náš Deník vděčnosti na měsíc červenec si jednoduše stáhněte kliknutím zde. A je na vás, jestli si ho vytisknete na velký list papíru, nebo jen malou kartičku, kterou budete moci nosit v kabelce.

V dalším dokumentu, který najdete zde, vám nabízíme pár návodných otázek, které by vám v prvních dnech mohli pomoci.

 

Tak užívejte léta a přejeme mnoho šťastných momentů k zaznamenávání!

 

 

s láskou

tým Jilly Lenau