Moje první paruka

Dnes jsme si sedly a popovídaly si se zákaznicí, která k nám do Jilly Lenau dorazila poprvé v životě a paruku do dnešního dne měla vždy tak akorát někam na maškarní nebo jiné „sranda vystoupení“. Zajímalo nás, co ji vedlo k tomu si paruku pořídit, jaké věci ji zajímaly a co vlastně předcházelo pořízení paruky. Přestože spousta z našich čtenářek je i našimi stálými zákaznicemi a paruky nosí pravidelně, některé z vás mohou teprve pořízení paruky zvažovat a třeba jim naše povídání s Alenkou pomůže udělat si malinko představu o tom, jak to probíhá.

 


 IMG_1316m

 

Alenko, jestli to není tajemstvím, je nějaký konkrétní důvod, který tě k nám dovedl?

 

   No vlastně ani žádný úplně nezbytný důvod nemám. Jen už ve mně dlouho zraje myšlenka, že bych se nechala ostříhat úplně na krátko a po dlouhých letech přiznala svoji skutečnou barvu vlasů, protože už mě to pravidelné barvení nebaví, vlasy mám zničené a odrosty mi vylezou hned pár dní po obarvení. Mezitím už nemám vlasy „prokvetlé“ šedinami, ale víceméně šedivé…Do dnešního dne jsem si ale neuměla představit, jak vlastně s šedou hlavou budu vypadat. Každopádně jsem jen chtěla paruku na přechodné období, než mi nebarvené vlasy dorostou.

 

 

A měla jsi nějakou jasnou představu, když jsi k nám šla? A dopadl výběr nakonec podle tvých představ?

 

   No, když jsem se odhodlala do akce „vlastní barva vlasů“, tak jsem si celou dobu říkala, že bych měla vybrat něco podobného jako mám na hlavě teď – tedy tmavší do zrzava, možná do hněda. Určitě ne dlouhý účes a také ne úplně krátký. Ale dopadlo to úplně jinak! Sice jsem měla na zkoušku na hlavě několik paruk podobných mým představám, ale pak mě napadlo vyzkoušet si, jak vlastně budu vypadat s tou šedou. To byla trefa. Slečna na prodejně mi okamžitě doporučila jít přesně do nějakého odstínu „sůl a pepř“ a už jsme zkoušely jen tyto paruky. A já se teď vlastně moc těším na své šediny. Je to zvláštní, ale připadám si víc šik než s barvami, které jsem nosila doteď.

 

IMG_1296m

 

Popsala bys nám jak taková návštěva u nás vypadá z pohledu zákaznice?

 

   Jestli si mohu tipnout, tak k vám určitě spousta zákaznic chodí nejistých a neví, co chtějí. Já rozhodně nejistá byla. Hlavou se mi honilo spoustu věcí: jak se vlastně paruka nosí, co všechno k tomu budu potřebovat, jestli si ji vůbec dokážu nasazovat doma sama! Zvažovala jsem objednání přes internet, už jen proto, že jsem se necítila na to někomu vysvětlovat, proč chci paruku. Není to sice až tak citlivé téma jako třeba nákup nějakých sexuálních pomůcek, ale člověk je stejně ohledně vlasů trochu nervózní a co teprv, když je to ze zdravotních důvodů, o kterých nechcete mluvit - to musí být velmi stresující. Nakonec mě k osobní návštěvě přesvědčila možnost vyzkoušení.

   K nervozitě nebyl vůbec důvod. Jediné otázky, které padly, byly na téma délky, střihu a barvy. A pak ta nejzásadnější – jestli už jsem paruku někdy nosila. Má odpověď zněla „ne“. Poté mi slečna Hanička už se vším automaticky pomáhala a vysvětlovala vše za běhu, připadala jsem si jak někde v salónu krásy. Odnesla jsem si z této návštěvy dostatek poznatků na to, abych příště věděla, co si objednat. Dozvěděla jsem se všechny pozitiva i negativa umělých vláken, pravých vlasů, různých způsobů přidělání vlasů k paruce a všechno jsem si i rovnou vyzkoušela, abych věděla, jak mi to sedí. A Hanička na mě při prvních mnou vybraných parukách pozorně koukala a pak mi nabízela rovnou další, které by mi mohly padnout. Bylo super i to, že když mi barva nebo střih opravdu neslušely, tak se nebála to říct na rovinu. Na rozloučenou jsem dostala i pokyny, jak se o paruku správně starat. Takže za mně to byl kompletní servis se vším všudy.

 

alenka2m

 

Zajímá nás, co potřebují naše zákaznice při takovém prvním nákupu vědět – jaké otázky si měla ty?

 

   Asi milion! (záchvat smíchu) Ale v podstatě jsem nestihla položit žádnou z nich, mám ten pocit. Protože mi všechno bylo vysvětleno během výběru naprosto automaticky. Ale takové to zásadní, co jsem měla v hlavě, bylo to, jestli se s parukou budu muset/moci česat. Jak si budu „mýt vlasy“, jestli se paruka nějak může zničit a na co si mám dávat pozor při nošení. (Více o péči a nasazování paruk zde) Taky mě vlastně zajímalo, jestli mám jít úplně na jeden centimetr a nebo zda schovám ty barvené vlasy pod paruku a ostříhám je až později. Pak takové ty trochu ujetější otázky, jestli se jako může stát, že se předkloním a paruku ztratím, nebo jestli mi ji z hlavy odfoukne vítr na podzim. A na té osobní návštěvě se zodpověděla i spousta takových nikdy nevyslovených otázek – zda ještě mohu mít úplně dlouhé vlasy (ne, nemůžu!), jestli by mi slušela černá, jestli mám obličej na mikádo atd. To jsou otázky, které nejdou zodpovědět slovy, ale jakmile se vidíte v zrcadle s tou či onou parukou, je vám to hned jasné – zrcadlo nelže a rychle vás přesvědčí, že si nemáte nic nalhávat ani vy samy...

   A abych nezapomněla, trochu mě děsila otázka nošení paruky v létě kvůli pocení, dokonce jsem si říkala, že celé nošení a stříhání kvůli tomu nechám na zimu. Teď už se toho nebojím.

(Pozn. Redakce - o parukách v létě jsme psaly v tomto článku, nahlédněte pokud vás problematika zajímá)

 

IMG_1302m

 

Shrneš nám nějaká pozitiva té osobní návštěvy?

 

- Možnost vyzkoušet za hodinu asi tak třicet paruk. Možná i víc! A s tím zjistit, jestli vám bude slušet cokoliv z toho, nad čím jste vždy přemýšlely před návštěvou kadeřnice, ale nikdy na to nesebraly odvahu.

 

- Dozvědět se cokoli, co vás zajímá, bez zbytečného vyhledávání na internetu.

 

- Pomoc s prvním nasazením paruky a naučení pár triků pro jeho usnadnění, na které by si člověk určitě přišel časem sám – ale chvilku by to trvalo.

 

...a pak vlastně všechno to, co jsem už popsala předtím.

 

 

A měla ta návštěva i negativa?

 

   No jasně! Když člověk vidí, že mu některá paruka fakt sekne, tak prostě místo hotovosti vytáhne platební kartu a je mu úplně jedno, kolik stojí. To by se při objednání rozhodně nestalo, to bych si promýšlela, zda potřebuji paruku za tolik, když si vystačím s tamtou za polovinu.

 

IMG_1336m

 

A teď znalostní kvíz! Který typ paruky je pro tebe nakonec vhodný a proč?

 

   Vybrala jsem si nakonec umělé vlákno, protože drží tvar a je podle pokynů na údržbu pro mě jednodušší na péči. Nehodlám si paruku nijak významně upravovat, vybrala jsem si takovou, jaká mi vyhovuje, a budu ráda, když bude vypadat pořád stejně.

 

 

Výborně! A máš nějaké doporučení pro ostatní, které nákup své první paruky zvažují?

 

   Určitě překonat obavy z prvního nákupu osobně a vyrazit na výlet, udělat si příjemné odpoledne. Je sice možné, že jako já přijdou domů s úplně krátkou parukou „pepř a sůl“, místo polodlouhé hnědé – ale to je právě to nejdůležitější. Myslela jsem si, že mám jasnou představu o tom, co mi má slušet, ale ve skutečnosti to nebyla vůbec pravda. Paruka do šedých tónů mě vůbec neudělala starší, naopak jsem s ní omládla. Opravdu tedy doporučuji jedno jediné - nebát se a navštívit prodejnu – tedy alespoň tu vaši v Aši, nevím jestli to probíhá stejně i jinde. Ale tady jsem krom ušetřeného poštovného dostala milion rad navíc a bylo příjemné vědět, že obsluze jde o to, abych se cítila a vypadala dobře, nikoliv abych si koupila ten nejdražší model.

 

IMG_1342m

 

Máte vy nějaké dotazy? Napište nám je! Rádi zpracujeme další článek, ve kterém vám zodpovíme všechny otázky, které by vás mohly napadnout a které by vám mohly pomoci udělat si lepší představu o tom, jak celý výběr probíhá, co vám bude spíše vyhovovat za výrobek nebo třeba s jakými krizovými situacemi se můžete potkat při nošení a udržování paruky.