Na co má nárok onkologický pacient?

Zjištění onkologického onemocnění je pro člověka velmi těžká situace po všech stránkách, jak po psychické, finanční tak i sociální stránce. Aby pacienti s onkologickým onemocněním zvládali tuto náročnou životní situaci lépe, mají nárok hned na několik druhů pomocí.

První z nich je státní sociální podpora, která se promítá do několika oblastí. Poradní oblast je poskytována hlavně ve fázi zjištění onemocnění. Pacient se dostane do nové neznámé situace, proto je důležitá právě poradenská činnost. Při léčbě je pacientovi poskytován například průkaz mimořádných výhod (TP, ZTP, ZTP/P), příspěvek na provoz motorového vozidla, příspěvek na péči, na rehabilitace a kompenzační pomůcky. Dále je zde také nárok na pečovatelskou službu, domácí zdravotní péči nebo rehabilitační péči. 

Po finanční stránce mají pacienti nárok na finanční pomoc od jejich zdravotní pojišťovny. Výše finanční pomoci je nastavena přímo pojišťovnou, u které je pacient pojištěn. Pojišťovny například hradí paruky pro onkologické pacienty. O tomto tématu se můžete více dozvědět na stránce Jak získat příspěvek na paruku od pojišťovny. Další finanční výpomoc je možná prostřednictvím různých nadačních fondů, které jsou zaměřeny na onkologické pacienty. Mezi takové nadace patří například Dobrý anděl, Naděje pro tebe nebo Kapka naděje. 

Pacient má také právo na psychologickou pomoc. Ta se dokonce nemusí vztahovat jen na pacienta, ale také například na jeho rodinu. Psychoonkologická péče je nedílnou, a velmi důležitou, součástí procesu léčby a neměla by být opomíjená. Zapojení zpět do vašeho sociálního života je pro vaší psychiku také velmi důležité. Se získáním větší sebejistoty vám mohou pomoci příčesy do vlasů, dámské tupé nebo i obyčejný šátek.  

O svých “zážitcích”, jak po psychické stránce život s rakovinou zvládat, se s námi ve článku “Život s rakem” podělila Šárka Šteinochrová, zakladatelka spolku Maminy s rakovinou.

V neposlední řadě má pacient nárok na právní poradenství. Díky pomoci odborníků z právního odvětví se může například lépe orientovat v tom, na co má ve skutečnosti nárok a co by mu nemělo být odepřeno.