Vlasy po chemoterapii - co se s nimi děje, na co se připravit atd.

VLIV CHEMOTERAPIE NA VLASY

Jedním z nežádoucích účinků u onkologických pacientů, kteří podstupují chemoterapii, je vypadávání vlasů. Většina pacientů označuje padání vlasů za nejhorší část onkologického onemocnění. Odborně se tato ztráta vlasů nazývá alopecie a je způsobená především chemoterapeutickými léky. Ty zabíjí rychle rostoucí buňky včetně vlasových folikul. V některých případech může také dojít ke ztrátě obočí, řas, vousů či tělesného ochlupení. 

Vše je však závislé na druhu použité chemoterapie, na její dávce a hlavně na individuální reakci každého, kdo chemoterapii podstupuje. Ke ztrátě obvykle dochází po několika týdnech po zahájení léčby. Vlasy se nejprve začnou ztenčovat a lámat a nakonec začnou vypadávat. Během procesu léčby se doporučuje na vlasy používat neagresivní šampony, kondicionéry a také jemné hřebeny. Důležité je také chránit pokožku hlavy. Někteří lidé se během období bez vlasů rozhodnou nosit pokrývky hlavy, jiní se obracejí spíše k parukám a tupé. Například paruky z pravých vlasů pacientům dodávají větší pocit sebevědomí a komfortu.

Proces růstu vlasů se obvykle obnoví po skončení chemoterapie, ale může trvat nějakou dobu, než se vlasy navrátí do stavu v jakém byly před léčbou. Vlasy se sice mohou vrátit do původního stavu, ale může se změnit jejich textura nebo barva. 

Ztráta vlasů může být emocionálně náročná, avšak je důležité nepodlehnout emocím a pokusit se znovu získat své sebevědomí a pocit pohody, například právě pořízením šátku, paruky či jiné vlasové náhrady

Důležité je o tyto náhrady také následně pečovat a udržovat je v co nejlepším možném stavu, k čemuž výborně poslouží naše přípravky pro péči o paruky.